Gastronomia to bardzo szeroka i zróżnicowana dziedzina handlu, która wymaga przestrzegania wielu zasad higieny. Niezależnie od tego, czy mówimy o cateringu, pracy w restauracji czy przygotowywania produktów na wynos, należy przestrzegać wielu zasad, które mają wpływ na bezpieczeństwo przechowywania oraz transportu produktów spożywczych. Produkty żywnościowe mają różną datę przydatności co spożycia, jednak nawet te najtrwalsze należy odpowiednio zabezpieczyć, szczególnie jeśli są one przeznaczone do transportu na większe odległości. W większości przypadków produkty spożywcze powinny być przechowywane w chłodniach, jednak w trakcie transportu nie zawsze jest to możliwe. Przewożąc takie produkty, należy zabezpieczyć je za pomocą specjalnych opakowań, które zapewnią im możliwie jak najdłuższą świeżość. Kartony i opakowania można pakować samodzielnie, jednak w przypadku wielu zamówień jest to bardzo czasochłonne zadanie. Chcąc zyskać więcej czasu i upewnić się, że produkty będą odpowiednio zapakowane, wystarczy skorzystać z oferty firmy Pakowarka.
OSZCZĘDNOŚĆ CZASU I PIENIĘDZY
W przypadku niewielkich firm zajmujących się cateringiem i transportem produktów spożywczych nie ma problemu, aby pracownicy ręcznie zaklejali kartony i pakowali produkty w opakowania zapewniające dłuższą świeżość. Jeśli jednak firma zdobywa coraz więcej zamówień, do wyboru pozostaje zatrudnienie dodatkowych pracowników lub zainwestowanie w maszyny do pakowania. Takie rozwiązanie ma swoje wady i zalety, jednak zalet jest zdecydowanie więcej. Jedyną wadą zainwestowania w maszyny pakujące jest jednorazowy spory wydatek, jaki firma musi przeznaczyć na ich zakup. Jak to wygląda od strony zalet? Zakupując sprzęt do pakowania, mamy pewność, że produkty będą pakowane bardzo dokładnie i szybko, a to oznacza, że do ich obsługi nie są potrzebni dodatkowi pracownicy. Takie rozwiązanie sprawia, że koszt, jaki firma wyda na zakup maszyn, zwraca się w krótkim czasie, co zależy oczywiście od wielkości firmy.
BEZPIECZEŃSTWO PRZEDE WSZYSTKIM
Każdy biznes opiera się na zarabianiu pieniędzy, jednak w przypadku gastronomii należy szczególnie stawiać na bezpieczeństwo przechowywania produktów. Pracownicy, którzy ręcznie pakują produkty do kartonów i specjalnych pojemników mogą od czasu do czasu popełnić niewielki błąd, przez który pojemnik nie będzie odpowiednio zamknięty, a to może spowodować spory uszczerbek na wizerunku firmy. Maszyny pakujące zawsze działają tak samo, więc nie ma mowy o tym, że jakikolwiek pojemnik nie będzie odpowiednio domknięty. Sprzęt do pakowania odznacza się bardzo szybkim działaniem, co korzystnie wpływa na wydajność. Należy zaznaczyć także, że tego typu maszyny działają bezawaryjnie przez bardzo długi czas. Firma produkująca maszyny zapewnia na nie gwarancję, a z czasem w przypadku ewentualnej usterki serwisowanie przebiega szybko, dzięki czemu obroty firmy nie zostają długofalowo spowolnione.
CZY WARTO?
Na początku prowadzenia każdego biznesu należy dokładnie liczyć każdą zainwestowaną kwotę, ponieważ w pierwszych miesiącach, a czasami i latach, obroty mogą nie być zbyt wysokie. Jeśli jednak zależy nam na tym, aby produkty spożywcze były właściwie zabezpieczone, warto rozważyć zakup maszyn do pakowania. Tego typu sprzęt wpływa nie tylko na bezpieczeństwo w trakcie transportowania produktów, ale także pozwala w znacznym stopniu obniżyć miesięczne wydatki oraz skrócić czas pracy.