Niezależnie od tego, czy prowadzisz małą, lokalną piekarnię, czy wielką sieć cukierni, zestaw podstawowych akcesoriów cukierniczych to element niezbędny do efektywnej pracy i tworzenia smacznych wypieków dla klientów. Specjalne narzędzia sprawiają, że pieczenie staje się prostszym, skuteczniejszym i przyjemniejszym procesem, a jego efekty bardziej przewidywalne. W tym artykule skupimy się na trzech kategoriach wyposażenia dla cukierni, które uważamy za najważniejsze: formach i foremkach, wałkach oraz akcesoriach do dekoracji gotowych wypieków.

Formy i foremki do ciast i ciastek: akcesoria każdego cukiernika i piekarza

Z dużą dozą pewności można stwierdzić, że wyposażenie cukierni opiera się, przede wszystkim, na takich akcesoriach, jak formy oraz foremki do ciast i ciastek. Dzięki nim możliwe jest bowiem przygotowywanie deserów wielu rodzajów, które często znajdują się w podstawowej ofercie lokalu cukierniczego. Formy i foremki muszą być praktyczne, łatwe do utrzymania w czystości i do tego wytrzymałe. Ważne są także materiały, z których zostały wykonane. W ich produkcji wykorzystywana jest zwykle stal, która może być do tego pokrywana powłoką nieprzywierającą. Takie rozwiązaniem znacznie ułatwia nie tylko samo pieczenie, ale też późniejszą, dalszą obróbkę deseru. Także foremki i wykrawacze do ciastek stanowią ważny element wyposażenia cukierni. Dostępne w niezliczonej niemal liczbie wzorów i rozmiarów, pozwalają w wygodny sposób wykrawać w surowym cieście popularne kształty – od kółek, przez gwiazdki, po choinki czy też piernikowe ludziki.

 

Wałki do ciasta: niezastąpione narzędzie cukiernika

Kolejnym elementem, który zasługuje na szczególną uwagę w kontekście wyposażenia dla cukierni, jest wałek do ciasta. Bez tego niepozornego narzędzia cukiernictwo byłoby dużo trudniejsze! Wałki służą do rozwałkowywania ciasta na odpowiednią grubość, co jest kluczowe dla większości rodzajów ciast i ciasteczek. Bez takich akcesoriów trudno byłoby przygotować prawidłowo ciasto francuskie czy uzyskać idealną grubość masy na pierniczki. Najczęściej stosowane są wałki drewniane, tradycyjne i wygodne, bardzo dobrze dociskające ciasto do powierzchni roboczej blatu, co gwarantuje idealne rozłożenie ciasta. Wałki ze stali nierdzewnej są z kolei łatwe do czyszczenia i niezwykle wytrzymałe.

Wyposażenie cukiernicze do dekoracji: rękawy cukiernicze, szpatułki do kremów, widelce do czekolady

Ostatnią w tym materiale, co jednak nie oznacza, że mniej ważną kategorią jest wyposażenie cukiernicze do dekoracji. To bowiem właśnie nierzadko artystyczne wręcz elementy ozdobne przyciągają wzrok i pobudzają apetyt klientów, nadając wypiekom unikalny charakter. Rękawy cukiernicze są narzędziem, które każdy cukiernik powinien posiadać w swoim podstawowym wyposażeniu. Umożliwiają one precyzyjne nakładanie kremu lub lukru na ciasta, tworząc na ich powierzchni piękne wzory i kompozycje. Za ich pomocą można również nadziewać desery, na przykład kremem czy marmoladą lub czekoladą. Szpatułki do kremów stanowią kolejny element wyposażenia cukierniczego, który pełni określoną rolę. Z ich pomocą można równomiernie rozprowadzić krem na powierzchni ciasta, jak i wygodnie wybierać z misy jego pozostałości tak, by nie marnować produktu. Nie można również pominąć takich akcesoriów, jak widelce do czekolady. Te specjalistyczne narzędzia ułatwiają pracę z czekoladą, umożliwiające tworzenie finezyjnych dekoracji z tego pysznego składnika czy też pokrywanie polewą różnego rodzaju drobnych deserów, na przykład pralin.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]