Od dłuższego czasu można zaobserwować modę związaną ze zdrowym trybem życia i choć można nie lubić wielu różnych trendów, tak trudno odmówić temu konkretnemu pozytywnego rozgłosu, bowiem w naszym trybie życia zawsze można zmienić coś na lepsze. Nie musimy od razu kupować karnetu na siłownię i całkowicie zmieniać diety, a prawdę mówiąc czasami nawet nie powinniśmy tego robić, bo jeśli od razu rzucimy się na głęboką wodę, może się okazać, że taki tryb życia będzie dla nas zbyt męczący, przez co szybko wrócimy do dawnych nawyków. Rozsądnie jest zacząć od detali i stopniowo wprowadzać do naszego trybu życia pozytywne zmiany. Dobrym pomysłem jest rozpoczęcie od nawyków żywieniowych, ale nie tylko pod względem tego co jemy, lecz w jaki sposób przyrządzamy potrawy. To jaką potrawę przyrządzimy zależy w dużym stopniu od tego jakiego użyjemy naczynia, jednak nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że same naczynia również mają wpływ na to czy posiłki są zdrowe.

PATELNIE

Patelnia jest doskonałym sprzętem na którym szybko przygotujemy wiele różnych potraw. Dawniej używano zwyczajnych patelni wykonanych w całości ze stali, bez dodatku powłok. Z tego powodu do smażenia należało dodać sporą ilość tłuszczu aby potrawy nie przywierały i nie przypalały się. Dziś jednak mamy znacznie większy wybór i możemy smażyć na patelni pokrytej powłoką. Może być to patelnia z powłoką teflonową lub ceramiczną. Obie te powłoki spełniają to samo zadanie, czyli pozwalają na smażenie z bardzo małą ilością tłuszczu lub czasami bez jego dodatku. Smażąc w ten sposób możemy być pewni, że potrawy będą znacznie mniej kaloryczne, a co za tym idzie zdrowsze, ponieważ będą posiadały także mniejszą ilość złego cholesterolu. Jeżeli chcemy usmażyć mięso bez dodatku tłuszczu, warto ułożyć je na zimnej patelni i przez pewien czas smażyć na bardzo małym ogniu. W ten sposób patelnia będzie nagrzewała się stopniowo, a z mięsa będzie wytapiał się naturalny tłuszcz, dzięki czemu potrawa będzie znacznie smaczniejsza.

GARNKI

Żaden sprzęt kuchenny nie jest tak często kojarzony z gotowaniem jak garnek, więc nic dziwnego, że garnki wiodą prym w wielu kuchniach. Garnek może posiadać powłoki, na przykład emaliowane, lub mogą być wykonane ze stali nierdzewnej. Co ciekawe, w ostatnim czasie można zaobserwować powracającą modę na garnki emaliowane. Czy są one zdrowe? Jak najbardziej! Emalia jest powłoką zupełnie naturalną dla naszego zdrowia i w żaden sposób nie wpływa na smak potraw. Dawniej używana była zarówno w celu poprawy estetyki garnków, oraz po to aby zabezpieczyć stal. Dawna stal niższej jakości mogła bowiem wydzielać niezdrowe substancje chemiczne do potraw pod wpływem wysokiej temperatury. Emalia stanowiła nieprzepuszczalną powłokę, która sprawiała, że potrawy nie posiadały dodatku chemii. Dziś jednak garnki produkuje się ze stali nierdzewnej bardzo wysokiej jakości, więc ryzyko wydzielania się substancji chemicznych do potraw nie istnieje. Jeśli planujemy zakup garnków i zależy nam na zdrowym odżywianiu, warto wybierać garnki emaliowane lub wykonane z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Możemy je poznać między innymi po oznaczeniu 18/10 według którego stal posiada w sobie 18% chromu oraz 10% niklu. (zobacz garnki Gerlach)

SZYBKOWAR

Szybkowar jest nieco rzadziej używanym naczyniem w kuchni, co nie oznacza, że jest on zapomniany. Szybkowar jest typem garnka, który po zamknięciu wraz ze wzrostem temperatury wytwarza wysokie ciśnienie. Zdrowe odżywianie to nie tylko niskokaloryczne, ale także takie, które stawia na wartości odżywcze. Kiedy gotujemy w szybkowarze, wysokie ciśnienie sprawia, ze potrawy gotują się szybciej, a długość gotowania jest bardzo ważna, bowiem im dłużej potrawa będzie poddawana wysokiej temperaturze, tym więcej straci wartości odżywczych. Krótkie gotowanie w szybkowarze pozwala zachować w posiłku dużą ilość wartości odżywczych, dzięki czemu będą one zdrowsze. Ponad to częstym powodem dla którego wiele osób odżywia się niezdrowo jest fakt, że nie mają one wiele czasu na przygotowanie posiłków i stołują się opierając swoją dietę na dużej ilości wysoko przetworzonych produktów. Dzięki gotowaniu w szybkowarze zyskamy zarówno czas jak i wartości odżywcze.

GOTOWANIE NA PARZE

Gotowanie na parze jest uznawane za jeden z najzdrowszych sposobów na przygotowanie posiłków. Nic w tym dziwnego, ponieważ gotując w ten sposób nie używamy ani grama tłuszczu, a samo gotowanie na parze nie pozbawia potraw składników odżywczych. Niestety gotowanie na parze trwa długo, lecz jeśli zależy nam na zdrowym odżywianiu, warto zastanowić się nad wyborem specjalnych garnków do gotowania na prze. Według niektórych osób potrawy przygotowane w ten sposób są mdłe i niesmaczne, ale prawda jest taka, że będą one takie tylko jeśli przyrządzimy je w nieprawidłowy sposób. Jeśli zależy nam na tym aby mięsa były pełne smaku, warto wcześniej umieścić je w marynacie. Ponad to do wody możemy dodać także niewielką ilość ziół, co sprawi, że wraz z parą wodną w naczyniu będą rozchodzić się aromaty pochodzące z użytych przez nas ziół, które jednocześnie będą działać jak przyprawa. Układając składniki w garnku do gotowania na parze powinniśmy zwracać uwagę również na to, aby nie leżały na sobie, ponieważ wówczas para wodna nie będzie miała swobodnego przepływu.

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]