Męska kuchnia często kojarzona jest ze smacznym, lecz tłustym i niezdrowym jedzeniem pełnym soli. Jest to stereotyp, lecz żaden stereotyp nie wziął się z powietrza i w każdym jest odrobina prawdy. To jak wygląda męska kuchnia zależy przede wszystkim od konkretnego kucharza i jego upodobań żywieniowych, lecz nie oszukujmy się – wielu mężczyzn uwielbia tłuste, słone mięso i różnego rodzaju dodatki do niego, takie jak na przykład pieczone ziemniaki. Nie ma w tym nic złego o ile takie posiłki nie stanowią naszego głównego menu w ciągu dnia, ponieważ wówczas z czasem może się okazać, że poziom naszego złego cholesterolu jest o wiele zbyt wysoki. Nie musimy rezygnować z mięs i ulubionych potraw, jednak warto niektóre z nich ograniczyć i spożywać je rzadziej, lub delikatnie zmodyfikować. Często nie zdajemy sobie sprawy z wagi detalu, który jest obecny również w sposobie w jakim przygotowujemy posiłki. Wystarczy wyeliminować jeden dodatek, zamienić go na coś innego lub w inny sposób przygotować dobrze znane nam danie, aby było ono znacznie zdrowsze i nie utraciło swoich walorów smakowych.

MAŁA ILOŚĆ TŁUSZCZU

Podczas smażenia mięs, wiele osób nadużywa tłuszczu, który ma za zadanie zmniejszyć ryzyko przywierania potraw do patelni. Warto jednak pamiętać, że wiele rodzajów mięs posiada już pewną ilość własnego tłuszczu, więc jeśli dodamy zbyt dużo tego zewnętrznego, nie tylko sprawimy, że posiłek będzie znacznie bardziej kaloryczny, ale także w pewien sposób „rozcieńczymy” jego smak. Jeśli zależy nam na tym aby smak naszych potraw był bardziej zdecydowany a same dania smaczniejsze, warto rozważyć smażenie ich na patelni teflonowej.

Patelnia teflonowa posiada specjalną powłokę, która sama w sobie znacznie zmniejsza ryzyko przywierania do niej potraw, a co za tym idzie, ilość tłuszczu którą możemy dodać jest zdecydowanie mniejsza niż w przypadku patelni bez powłoki. Co prawda nie musimy być wykwalifikowanymi kucharzami, jednak znając kilka prostych sztuczek uda nam się przygotować posiłek, który będzie zdrowszy i smaczniejszy. Jedną z takich sztuczek jest smażenie mięsa bez dodatku tłuszczu z zewnątrz. Jest to odrobinę bardziej czasochłonne niż tradycyjne smażenie, a polega na tym, aby mięso umieścić na zimnej, suchej patelni i następnie przez pewien czas smażyć je na minimalnym ogniu.

W ten sposób patelnia będzie nagrzewała się powoli, stopniowo, a mięso zacznie wytapiać własny tłuszcz na którym będzie się później smażyć. Dzięki temu nie tylko znacznie ograniczymy kaloryczność potrawy, ale także sprawimy, że będzie ona smaczniejsza, ponieważ będziemy mieć sto procent smaku mięsa którego to smaku nie będzie maskować wcześniej dodany tłuszcz. Oczywiście smażenie nie jest jedynym sposobem na przygotowywanie potraw. Doskonałym sposobem jest zapiekanie lub duszenie go w szklanym naczyniu żaroodporne. Szkło jest materiałem neutralnym dla naszego smaku, a dzięki gładkiej powierzchni bez porów potrawy nie będą przywierać. Takie naczynie żaroodporne w dodatku wygląda bardzo ładnie, co jest zaletą samą w sobie.

PRZYPRAWY I DODATKI

Jeżeli czujemy, że nadużywamy przypraw i różnorodnych dodatków, warto znaleźć zamiennik. W kuchni bardzo często używamy zbyt dużej ilości soli. Sól ma za zadanie przede wszystkim wzmocnić smak, a nie tylko sprawić, by potrawa była słona. Właśnie dlatego szczyptę soli dodaje się także do słodkich wypieków. Warto ograniczyć jej spożycie i używać różnorodnych ziół , które również wzmacniają smak potraw, takich jak pieprz, odrobina chili, kurkuma, czy dobrze w Polsce znany lubczyk. To samo tyczy się cukru, który sam w sobie nie jest taki zły jeżeli chodzi o dodawanie jednej łyżeczki do kawy czy herbaty, jednak bardzo duża jego ilość znajduje się w batonach, ciastkach lub wielu innych słodkich przekąskach. Jeśli nie chcemy z nich rezygnować, warto przynajmniej ograniczyć ich spożycie, przygotowywać je samodzielnie w domu, aby wiedzieć ile dokładnie cukru znajduje się w przekąsce, lub zamienić je na zdrowe odpowiedniki, takie jak owoce.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]