„Z miłości do słodkości” w mieście Jaworznie powstała najpierw 26 lat temu Pracownia Cukiernicza ze sklepami w Jaworznie i Chrzanowie, a 6 lat temu nasza krakowska filia. Dlaczego właśnie tak? Jaworzno to rodzinne miasto naszego Ojca Stefana Przebindowskiego, który miłością i pasją do dobrego cukiernictwa nas zaraził. Kraków to miasto, które ukochał i gdzie rozwijała się jego kariera nieodmiennie związana z hotelami Orbis a zwłaszcza Cracovią, tu urodziłyśmy się my. Okolice naszego sklepu to „podwórko naszego dzieciństwa”. To co dobre chcesz dać swoim najbliższym, a my chcemy w dobrych momentach waszego Życia być z wami.

Z okazji nadchodzących świąt zapraszamy do naszego sklepu, również internetowego, a tym, którzy chcą aby ich dom pachniał świeżym ciastem na Wielkanoc przekazujemy nasz przepis na babkę drożdżową.

Składniki:
Mąka pszenna typ 500 – ile ciasto przyjmie ok 470 g ciasto ma być dość luźne
Mleko 120 ml
Cukier 100g
Drożdże 25 g
Masło 200 g
Jaja cała 5 szt
Aromaty smakowe
Sól 5 g
Rodzynki i skórka pomarańczowa 50g

Z mleka drożdży i części mąki oraz cukru zrobić rozczyn, pozostawić do wyrośnięcia. Jaja wybić dodać resztę cukru, aromaty smakowe i sól całość ubić równocześnie lekko podgrzewając. Masło lekko podgrzać aby było półpłynne. Wyrośnięty rozczyn łączymy z ubitymi jajami, następnie mieszamy z przesianą mąką i wyrabiamy ciasto, do którego w fazie końcowej dodajemy półpłynne masło i bakalie (rodzynki powinny być przebrane, wypłukane i osączone na sicie). Ciasto przełożyć do przygotowanych uprzednio, wysmarowanych tłuszczem i wysypanych mąką forem (z podanej ilości składników powinny wyjść 2 babki ok 0,5 kg każda) pozostawić do wyrośnięcia. Babkę uważamy za wyrośnięta jeżeli ciasto sięga do około 3/4 wysokości formy. Piec w piecu o temperaturze 190 stopni przez ok 25 minut. Proces wypieku należy kontrolować. Babka jest upieczona jeżeli po wbiciu w nią patyczka do szaszłyka wyjmujemy go nie oblepionego ciastem
Jeżeli chcesz ozdobić babkę lukrem wyjmujesz ją z formy jeszcze ciepłą i smarujesz lukrem przy użyciu pędzelka.
Autor: Anna I Dominika Przebindowskie

stefanka.pl
30-123, Lucjana Rydla 9A, Kraków

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]